Diagnoser

Influensa

Dette er en sykdom forårsaket av Influensavirus og fører til en betennelsesreaksjon i luftveiene. Virus som forårsaker dette kan være enten Influensa A eller B viruset. I tillegg til symptomer fra luftveiene får man også plager som feber, muskel- og leddsmerter. Den forekommer i sesongepidemier og kan smitte via dråpesmitte mellom personer. De som har fra tidligere en kjent kronisk sykdom, eldre eller har svekket allmenntilstand blir hardere rammet av dette.

Symptomer på influensa kan være:

  • Slapphet
  • Nedsatt allmenntilstand
  • Høy feber
  • Muskel og leddsmerter
  • Hoste ( oftest tørr)
  • Sårhet i nese og hals
  • Hodepine

Når bør du oppsøke lege?

Ved overnevnte symptomer kan du oppsøke lege for en undersøkelse. Det anbefales spesielt pasienter som er i risikogrupper til å oppsøke lege. Dette gjelder eldre pasienter, de som har kroniske sykdommer som f.eks Astma og KOLS, og dem med nedsatt immunforsvar.

Undersøkelse og behandling:

Legen vil foreta en generell klinisk undersøkelse av deg. Det vil bli tatt en CRP (blodprøve) som viser hvor kraftig betennelsesreaksjonen i kroppen er. Man kan også ta en pensel prøve (dyp neseprøve) for å påvise influensaviruset. Vurderingen for alternative diagnoser vil blir gjort for å utelukke bakterielle infeksjoner som kan ligne influensa.

Siden sykdommen skyldes virus vil ikke antibiotika ha noe effekt mot dette. Behandlingen vil derfor være symptomrettet. Det vil si at man behandler med medikamenter for å redusere feber, smerter. I tillegg bør man passe på å få inn adekvate mengder væske samt gi pasienten ro.

Dersom man greier å komme seg til legen allerede tidlig i sykdomsforløpet har man medisiner som kan redusere mengden viruspartikler og på den måten greie å korte ned sykdomsvarigheten med 1 – 2 dager.

Forebygging særlig hos risikogrupper anses som en god strategi. Dette gjøres ved at man vaksinerer seg med  influensavaksine.

Prognose og Komplikasjoner:

Influensa varer i ca. 1 -2 uker. Slappheten kan vedvare over en lengre periode. Hos pasienter med astma eller KOLS kan dette forverre deres grunnsykdom. Det kan oppstå såkalte sekundære infeksjoner med bakterier på topp som en ørebetennelse, bihulebetennelse eller lungebetennelse. Disse kan hos risikogrupper som eldre, immusvekkede, hjerte/lunge- sykdommer gi et alvorlig til livstruende forløp.

 

Artikkelen er skrevet av Vishal Judge, allmennlege. 

Toxoplasmose, Urinveisinfeksjon, Depresjon, Klamydia, Netthinneløsning, Astma
Influensa

Vi kan hjelpe deg

Vi er best i test

Legehjelp der du er

Vi hjelper deg der du er. Du unngår kø, lang ventetid og få digitale resepter.
Influensa

Relaterte artikler

Toxoplasmose

AIDS, gravid, HIV, katt, parasitt, toksoplasmose, toxoplasma gondii, toxoplasmose

Urinveisinfeksjon

blærekatarr, Feber, nyrebekkenbetennelse, svie, urinveisinfeksjon, uvi

Klamydia

kjønnssykdom, klamydia, sex, sos

Netthinneløsning

gardin, netthinne, netthinneløsning, rullgardin, smerteløst synstap, synstap

Astma

atopi, atopy, obstruktiv, pipelyd, piping, pustevansker, tungpust, ventoline