fbpx

Ofte stilte spørsmål

Her kan du få svar på det du lurer på

Kategori

Prevensjon

Kombinasjonspreparater, som inneholder både østrogen og progesteron, gir en økt risiko for blodpropp. Risikoen er liten, og risikoen er størst de første 6-12 månedene man bruker kombinasjonspreparater. Hvis du har økt risiko for blodpropp i utgangspunktet, anbefaler vi at du ikke bruker kombinasjonspreparater (vanlige p-piller).

 

Alle som er seksuelt aktive og som ikke ønsker å bli gravide anbefales prevensjon. Imidlertid må som regel foreldre inkluderes i beslutningen dersom jenter under 16 år ønsker prevensjon.

Det er stor variasjon i pris på de ulike preparatene. I tillegg får kvinner mellom 16-21 økonomisk støtte til prevensjon fra staten. Her kan du lese mer om prisen på de ulike preparatene: https://www.sexogsamfunn.no/prevensjon/statens-bidragsordning/

Ja. Du kan bli gravid selv om du bruker prevensjon. Risikoen er imidlertid veldig lav hvis du bruker prevensjonsmiddelet riktig. Det er også forskjell på prevensjonsmetodene og hvor sikre de er mot graviditet.

Nei. Det er nokså stor variasjon på hvor sikre de ulike prevensjonsmetodene er. Kondom er et relativt usikkert prevensjonsmiddel, mens spiral er et meget sikkert prevensjonsmiddel.

De fleste typer prevensjon har bivirkninger, men de er som regel små og forbigående. Noen av ‘bivirkningene’ kan oppleves som en bra ting, eksempelvis at menstruasjonsblødningene blir mindre ved bruk av p-piller.

Det finnes mange forskjellige typer mennesker, og mange forskjellige typer prevensjon. Hvilken som passer best avhenger av mange faktorer, blant annet hvor gammel du er, om du ønsker å kunne utsette menstruasjonen og om du har andre sykdommer. Vi har laget en enkel test du kan ta for å komme litt nærmere svaret.