Ta vår digitale flåttest og få resept direkte!

Flåttguiden

Har du blitt bitt av flått eller sett et utslett som du lurer på om kan skyldes flått?

Vår flåttguide hjelper deg med alt du lurer på, og kan gi deg behandling dersom det trengs.

Snakk med lege på video her

Ta vår digitale test om flått her

 

Lurer du på om du er bitt av en flått?

Våre leger vurderer, og behandler ditt utslett digitalt!

Kort om flåtten

Flåtten er en blodsugende parasitt, og mennesket er en av flere mulige «verter». Andre verter er bl.a. husdyr som hund og katt samt fugler og smågnagere.

Flåtten er ca. 3 mm lang og svart eller rød. Størrelsen tiltar imidlertid etter hvert som den suger blod, og fargen til hunnflåtten blir lysere og grålig etter hvert som den fylles. Den har et karakteristisk, drueformet utseende med bueformede biteredskaper foran.

Selve flåttbittet er ufarlig

Flåttbitt er i seg selv som regel helt ufarlig, men av og til kan flåtten bære med seg smitte som f.eks. bakterien Borrellia burgdorferi (som kan gi sykdommen borreliose) eller TBE-virus.

Jo lengre tid flåtten får sitte og suge blod, desto større er risikoen for at eventuell smitte overføres til verten. En flått som har fått sitte på verten i under ett døgn, rekker sjelden å overføre smitte.

Dette gjør du når du har fått flåttbitt

Dersom man oppdager en flått, er det derfor om å gjøre å få fjernet den fortest mulig.

Dette gjøre best ved hjelp av en pinsett, og det er lurt å først smøre flåtten og bittstedet med vaselin eller et annet oljeprodukt for å bløtgjøre biteredskapene, slik at den enklere slipper taket når man trekker den rolig og bestemt rett ut. Det gjør imidlertid ingenting om det blir sittende igjen noen rester av munnpartiet til flåtten i huden – dette øker ikke risikoen for Borrelliose.

Borreliasmitte forekommer sjeldent, selv om flåttbitt er vanlig. Man anslår at smitte skjer i ca. 2 prosent av tilfellene, og risikoen er enda lavere for TBE-virus. Symptomene på smitte kan melde seg etter alt fra 3 dager til 4 uker etter bittet. Den klassiske, første manifestasjonen av Borrellia-smitte er et rødt, ringformet utslett som brer seg ut fra bittstedet.

Hvordan unngå flåttbitt

Husk at viktige forebyggende tiltak som å dekke til huden eller å gå på sti i stedet for høyt gress og kratt er effektivt. Det kan også hjelpe å bruke flåttmiddel.

Det er viktig å rutinemessig sjekke seg for flått etter opphold i utsatte områder.

I tillegg er det lurt å huske at flåtten kan være så liten at den er vanskelig å få øye på den første dagen, så gjenta sjekken i dagene etter hjemkomst. Den biter seg gjerne fast der hvor huden er tynn. Som for eksempel på leggene, i knehasene, i lysken, hodet, hårfestet eller bak ørene.

Få den beste behandlingen mot flåttbitt

Spørsmål og svar fra våre leger

Våre leger har svar på nesten alt du lurer på!

Dersom du får et utslett rundt flåttbittet, eller dersom du får symptomer som feber, sykdomsfølelse eller hovne lymfeknuter burde lege kontaktes.

Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, for å minimere risikoen for å bli syk.

Flåtten fjernes best ved å ta tak i flåtten helt nede ved huden, og så trekke rett ut. Du kan bruke fingre, eller pinsett. Hvis flåtten er stor, kan det lønne seg å vri samtidig som man trekker flåtten ut.

Flåtten er en blodsugende parasitt, og mennesket er en av flere mulige «verter».

Andre verter er blant annet husdyr som hund og katt samt fugler og smågnagere. Flåtten er omlag 3 mm lang og svart eller rød.

Størrelsen tiltar imidlertid etter hvert som den suger blod, og fargen til hunnflåtten blir lysere og grålig etter hvert som den fylles. Den har et karakteristisk, drueformet utseende med bueformede biteredskaper fortil.

Flåtten trives best i kystnære strøk, og i Norge er forekomsten særlig hyppig langs kysten i Sør-Norge og nordover mot Helgeland. Den vanligste flåtten i Norge er skogflåtten, og kjente kallenavn på denne er skaubjørn, skaumann og hantikk.

Et flåttbitt trengs ikke behandles, men dersom det er tegn til infeksjon må man behandle med antibiotika. Tegn på infeksjon er rødme rundt stikket, som blir større.

Flåttbitt er i seg selv som regel helt ufarlig, men av og til kan flåtten bære med seg smitte som f.eks bakterien Borrellia burgdorferi (som kan gi sykdommen borreliose) eller TBE-virus.

Jo lengre tid flåtten får sitte og suge blod, desto større er risikoen for at eventuell smitte overføres til verten.

4 enkle steg

Slik fungerer vår digitale flått-diagnostikk

 

 

Steg 1

Ta testen!

Ta vår digitale flått-test

Steg 2

Legen vurderer informasjonen

Legen går gjennom informasjonen du har sendt inn

Steg 3

Få vurdering og behandling

Legen sender deg en anbefaling, og eventuelt resept, ut i fra informasjonen du har gitt

Vi følger deg opp!

Digital oppfølging

Det følger alltid med en oppfølgingsplan, slik at du vet hva du skal gjøre!