Andre tjenester

Vaksine

Vaksiner er trygge, effektive og kostnadseffektive; og gir veldig god beskyttelse mot mange farlige sykdommer. Ved hjelp av vaksinasjon har vi mulighet til både å beskytte mot og utrydde smittsomme sykdommer. Vi i Legevisitt kan hjelpe til med alle vaksiner enten du skal ut og reise eller om du mangler vaksiner av andre grunner.

Få resept på vaksiner her!

Hva er en vaksine?

En vaksine er når man tilfører kroppen en substans som aktiverer immunforsvaret til å danne immunitet mot den substansen man har tilført. For eksempel tilfører man små deler av en mikrobe (et virus eller en bakterie), døde/inaktiverte mikrober eller noe som likner på mikroben. Immunforsvaret vil så reagere på denne fremmede substansen, og danne antistoffer. Neste gang kroppen utsettes for den samme mikroben vil den gjenkjennes av immunsystemet, antistoffene vil skilles ut slik at mikroben drepes raskt, og man blir ikke syk.

Noen vaksiner gir livsvarig immunitet, mens andre må gjentas med jevne mellomrom. Når vaksiner må gjentas, kaller man det boosterdoser.

Hvorfor vaksinerer vi?

Vaksiner forhindrer at man blir syk av mikroben man er vaksinert mot, evt at man får et mildere sykdomsforløp. Sykdommene man vaksinerer mot er gjerne sykdommer som er potensielt dødelige, som kan gi varige mén eller plager, eller som er svært ubehagelige.

Noen få personer har sykdommer som gir redusert immunforsvar slik at de ikke bør vaksineres. Man risikerer ved vaksinering at personen blir syk istedenfor immun. Da er det svært viktig at personer rundt er vaksinerte, slik at de ikke kan smitte de som er uvaksinerte. Dette kalles flokkimmunitet.

Når bør man vaksinere seg?

Helsemyndighetene anbefaler at alle fullfører barnevaksinasjonsprogrammet, med mindre de har en medisinsk tilstand der vaksiner er frarådet. Barnevaksinasjonsprogrammet inneholder en rekke vaksiner som beskytter mot potensielt dødelige sykdommer og sykdommer som kan gi permanent skade.

Man bør også vaksinere seg i god tid før en reise der man er utsatt for andre mikrober enn i Norge. Noen grupper i befolkningen bør i tillegg vaksinere seg mot influensa, dette bør gjøres om høsten.

Barnevaksinasjonsprogrammet

Barnevaksinasjonsprogrammet tilbys alle barn i Norge, og innebærer vaksinasjon mot 12 sykdommer fordelt på 9 ulike tidspunkter. Første vaksine gis ved 6 ukers alder, den siste i 10ende klasse. Kommunehelsetjenesten har ansvaret for å tilby vaksinene. Ikke alle vaksinene gir livsvarig immunitet. Det anbefales derfor at voksne får boostervaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert 10ende år, uavhengig av reisestatus.

Sesongvaksiner

Noen vanlige sykdommer kan være farlige for deler av befolkningen. Eksempler på slike sykdommer er influensa og lungebetennelse. Folk flest har relativt milde sykdomsforløp og blir helt friske av seg selv, evt med antibiotikabehandling for lungebetennelse. Enkelte er imidlertid mer disponert for å bli alvorlig syke, og kan få alvorlige komplikasjoner. Dette gjelder personer med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av sykdom eller alder. For eksempel anbefales influensvaksinen til gravide i 2. og 3. trimester, eldre > 65 år, personer som bor på pleie- eller sykehjem, samt ved en del kroniske sykdommer. Helsepersonell anbefales også å vaksinere seg for å unngå å bære smitte videre til sine pasienter.

Det finnes flere typer influensavirus, og virusene utvikler og endrer seg fra sesong til sesong. Immunforsvaret gjenkjenner kun viruset det har blitt utsatt for tidligere. Når viruset endrer seg vil det derfor ikke bli gjenkjent av immunapparatet, man er dermed ikke immun og kan bli syk. Influensavaksinen endres fra år til år slik at den er tilpasset sesongens aktuelle virus. Det er derfor viktig å gjenta vaksinasjonen hvert år.

Reisevaksiner

Sykdommene det vaksineres mot er i dag svært sjeldne i Norge, nettopp fordi de fleste er vaksinert. Imidlertid kan sykdommene være mer utbredt i andre deler av verden, også i Europa. Det er viktig å kontrollere at barn som ennå ikke har fullført barnevaksinasjonsprogrammet har rukket å få de relevante vaksinene, og at voksne har fått aktuelle boosterdoser.

I andre deler av verden kan man dessuten være utsatt for mikrober som vi ikke har i Norge, og som derfor ikke inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Man bør derfor sjekke hvilke vaksiner som anbefales for nettopp den destinasjonen man skal reise til. Dette er det viktig å gjøre god tid i forveien, gjerne flere måneder, da det ofte tar litt tid før man har oppnådd immunitet. Noen vaksiner må også gjentas for å gi immunitet.

 Hvilke vaksiner trenger du på reise? 

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvilken destinasjon du skal reise til, og hva slags reise du skal på. Man deler gjerne de reisende inn i to grupper:

Gruppe I: De som skal oppholde seg på typiske turist- eller forretningsstedet med god hygienisk standard.

Gruppe II: De som skal oppholde seg i utlandet over lengre tid og/eller oppholde seg i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold og/eller ha nærkontakt med lokalbefolkningen.

  • Samtlige bør, uansett reisemål, være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt (vaksinen heter dTP-IPV og inngår i barnevaksinasjonsprogrammet). Voksne som har gjennomgått barnevaksinasjonsprogrammet bør ta en boosterdose hvert 10. år. Vi tilbyr en slik booster (Boostrix).
  • Alle voksne bør være vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder (vaksinen heter MMR og inngår i barnevaksinasjonsprogrammet). Det kan være aktuelt å fremskynde MMR-vaksinasjon for barn mellom 9 og 15 måneder dersom man skal reise til land med pågående meslingutbrudd.

Andre aktuelle vaksiner avhenger av reisemål og gruppetilhørighet (se under de forskjellige destinasjonene), men de vanligste reisevaksinene er mot hepatitt A og B samt gulfeber. Alle disse vaksinene kan du komme og få direkte hos oss. Du betaler bare vanlig konsultasjonstakst + det vaksinen koster. De øvrige må du gå til innkjøp av selv, men vi kan skaffe nødvendig rekvisisjon og hjelpe deg med å sette vaksinen.

Mer informasjon

  • Du kan lese mer om de forskjellige vaksinene og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet på www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/aktuelle-reisevaksiner/
  • For oversikt over hvilke vaksiner du og dine barn har fra før, kan du logge inn på https://helsenorge.no/vaksiner/mine-vaksiner. Enkelte land krever at du har med deg dokumentasjon på hvilke vaksiner du har
  • Dersom du får en vaksine mens du er på reise (f.eks. såkalt post-eksponeringsvaksine etter mulig smitte med hepatitt B eller rabies), er det viktig at du får med deg dokumentasjon på type og dato for vaksinen, slik at dette kan registreres og eventuelt følges opp etter hjemkomst.
  • Vedrørende malaria: Det finnes ingen vaksine mot malaria, derfor er forebyggende tiltak essensielt ved reise til aktuelle destinasjoner. Forebyggende tiltak kan både bestå av beskyttelse mot myggstikk og av forebyggende medisiner (profylakse). Du kan lese mer om dette i Folkehelseinstituttets malariaveileder: https://www.fhi.no/nettpub/malariaveilederen/

Afrika

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine og gulfebervaksine er anbefalt for de fleste reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A og gulfeber kan være: hepatitt B, tyfoidfeber, tuberkulose, rabies og meningokokkmeningitt.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse.
  • Det pågår aktuelt polioutbrudd i flere afrikanske land, og for reisende som har oppholdt seg i disse landene er det et krav om at man har tatt poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før hjemreise.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Asia

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine er anbefalt for de fleste reisemål, og tyfoidfeber-vaksine er anbefalt for noen reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A kan være: hepatitt B, japansk encefalitt, skogflåttencefalitt, tyfoidfeber, tuberkulose og rabies.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Australia og Oseania

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine er anbefalt for de fleste reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A kan være: hepatitt B, japansk encefalitt, tyfoidfeber, tuberkulose og rabies.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse.
  • Det pågår aktuelt polioutbrudd i Papua New Guinea, og for reisende som har oppholdt seg i dette landet er det et krav om at man har tatt poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før hjemreise.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Europa

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine er anbefalt kun for enkelte reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A kan være: rabies, skogflåttencefalitt, tyfoidfeber, hepatitt B og tuberkulose.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse (kun i enkelte deler av det østlige Europa).
  • Noen land har egne anbefalinger for vaksinasjon mot meningokokkmeningitt for skoleelever og studenter.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Sør- og Mellom-Amerika

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine er anbefalt for en del reisemål, og gulfebervaksine og tyfoidfeber-vaksine er anbefalt for en del reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A og gulfeber kan være: hepatitt B, rabies, tyfoidfeber og tuberkulose.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Nord-Amerika (Canada og USA)

  • Gruppe I: Ingen spesielle anbefalinger utover basisvaksinene dTP-IPV (evt booster til voksne) og MMR.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til basisvaksinene kan være: meningokokkmeningitt (enkelte skoler har anbefalinger for skoleelever og studenter).
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Midtøsten

  • Gruppe I: Hepatitt A-vaksine er anbefalt for de fleste reisemål, og tyfoidfeber-vaksine er anbefalt for noen reisemål.
  • Gruppe II: Aktuelle vaksiner i tillegg til hepatitt A kan være: hepatitt B, rabies, tyfoidfeber og tuberkulose.
  • For noen kan det være aktuelt med malariaprofylakse.
  • Helsemyndighetene i Saudi Arabia krever at alle pilegrimer til landet skal være vaksinert mot meningokokkmeningitt. Ved pilegrimsbesøk anbefales også Influensavaksine.
  • Ta kontakt, så hjelper vi deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg!

Artikkelen er skrevet av: Line Narum, allmennlege; og Birgitte Saltvik, allmennlege. 

Oppfriskningsvaksiner for voksne, Pollenallergi, Fornye resept, Celleprøve fra livmorhalsen, Kortisonsprøyte, Psykolog på nett
Vaksine

Vi kan hjelpe deg

Vi er best i test

Legehjelp der du er

Vi hjelper deg der du er. Du unngår kø, lang ventetid og få digitale resepter.
Vaksine

Relaterte artikler

Oppfriskningsvaksiner for voksne

booster, difteri, kikhoste, kusma, meslinger, mmr, oppfrisking, påfyll, polio, røde hunder, stivkrampe, tetanus, Vaksine, vaksiner

Fornye resept

fornye resept, medikamenter, medisiner, resept, reseptfornyelse

Celleprøve fra livmorhalsen

celleprøve, cervix, cytologi, hpv, livmorhalskreft, livmorhalsprøve