Matforgiftning
En sykdom som skyldes forurensede matvarer eller drikke. Dette kommer oftest av dårlig håndtering, produksjon eller lagring av mat eller drikke. Tid inntil sykdommen oppstår og varigheten avhenger av hvilken mikroorganisme eller giftstoff som er årsak.
Symptomer på matforgiftning kan være:
- Kvalme
- Diaré
- Oppkast
- Magesmerter
- Feber
- Hodepine
- Unntaksvis slimet og blodig avføring
Når bør du oppsøke lege?
Du bør oppsøke lege dersom du ikke får i deg mat og drikke på over 24 timer.
Lavere terskel for å oppsøke lege dersom eldre eller barn er syke.
Undersøkelse og behandling
Diagnosen matforgiftning stilles ofte utifra de klassiske symptomene som oppstår akutt eller noen timer etter inntak av mat. Ofte har andre spist det samme og fått liknende plager. Undersøkelse er ofte ikke nødvendig de første 2 døgn dersom diagnosen er relativt klar. I noen tilfeller kan man etter den akutte fasen ta en avføringsprøve for å undersøke hvilken type virus/bakterie man har fått i seg. Dersom mistanken er parasitter taes det en avføringsprøve til dette.
I alvorlige tilfeller hos barn og eldre kan symptomene føre til uttørring og sykehusinnleggelse er nødvendig for å sikre væske- og næringstilførsel.
Tilstanden kan ellers behandles hjemme:
-
- Væsketilførsel: dehydrering kan gjøre kvalmen verre (ikke drikk kullsyreholdig drikker eller koffein)
- Lett mat: kjeks, nudler, lyst brød i små mengder
- Kvalmestillende eller motilitetsregulerende medikamenter kan kjøpes reseptfritt på apoteket
Prognose og komplikasjoner:
Sykdommen går vanligvis over av seg selv i løpet av 12-24 timer.
Risiko for matforgiftning:
Særlig høy etter inntak av:
- For dårlig kokt/stekt mat
- Rå sjømat
- Hjemmehermetisert mat
- Ikke-pasteuriserte myke-oster
- Upasteurisert melk
- Rå egg
Artikkelen er skrevet av Martha Christin Lamøy, allmennlege.