Ofte stilte spørsmål

Her kan du få svar på det du lurer på

Kategori

Flått

Dersom du får et utslett rundt flåttbittet, eller dersom du får symptomer som feber, sykdomsfølelse eller hovne lymfeknuter burde lege kontaktes.

Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, for å minimere risikoen for å bli syk.

Flåtten fjernes best ved å ta tak i flåtten helt nede ved huden, og så trekke rett ut. Du kan bruke fingre, eller pinsett. Hvis flåtten er stor, kan det lønne seg å vri samtidig som man trekker flåtten ut.

Flåtten er en blodsugende parasitt, og mennesket er en av flere mulige «verter».

Andre verter er blant annet husdyr som hund og katt samt fugler og smågnagere. Flåtten er omlag 3 mm lang og svart eller rød.

Størrelsen tiltar imidlertid etter hvert som den suger blod, og fargen til hunnflåtten blir lysere og grålig etter hvert som den fylles. Den har et karakteristisk, drueformet utseende med bueformede biteredskaper fortil.

Flåtten trives best i kystnære strøk, og i Norge er forekomsten særlig hyppig langs kysten i Sør-Norge og nordover mot Helgeland. Den vanligste flåtten i Norge er skogflåtten, og kjente kallenavn på denne er skaubjørn, skaumann og hantikk.

Et flåttbitt trengs ikke behandles, men dersom det er tegn til infeksjon må man behandle med antibiotika. Tegn på infeksjon er rødme rundt stikket, som blir større.

Flåttbitt er i seg selv som regel helt ufarlig, men av og til kan flåtten bære med seg smitte som f.eks bakterien Borrellia burgdorferi (som kan gi sykdommen borreliose) eller TBE-virus.

Jo lengre tid flåtten får sitte og suge blod, desto større er risikoen for at eventuell smitte overføres til verten.